Zo ben je helemaal voorbereid op jouw sollicitatiegesprek

Geplaatst op

2 minuten lezen

Woohoo, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Nu jij je voet tussen de deur hebt, moet je nog écht binnen zien te komen. Maar hoe laat je een goede indruk achter en hoe kan je jezelf het beste voorbereiden? Je leest het allemaal hier! 

Voorafgaand aan het gesprek… 

Waar moet je nu allemaal aan denken voorafgaand aan het gesprek? En hoe kun je je het beste voorbereiden? We zetten even een paar tips voor je op een rijtje: 

Doe goede research  

Je wil je potentiële werkgever laten zien dat je tijd hebt gestoken in het gesprek en dat je de baan graag wil. Daarom is research doen naar het bedrijf heel belangrijk heel belangrijk om erachter te komen wat ze doen, wat er van de medewerkers verwacht wordt, welke sfeer er heerst en nog meer. Met die informatie kun je een goede indruk maken. Hoe je dit aanpakt? Check hieronder even een paar keypoints.  
Je doet dit niet alleen om de werkgever te laten zien dat je je goed hebt voorbereid op het gesprek, het is ook fijn voor jezelf.  Misschien wordt je gevoel door je research wel bevestigd, of Ontdek je dat dit niet de werkgever voor jou is. Haal er je voordeel uit! 

 

Waar praat je wel, of beter niet over? 

Voor een sollicitatiegesprek zijn er ook een aantal do's en dont's. Praat vooral niet over hoe vreselijk je je huidige werkgever vindt. Ook al ging je op slechte voet weg bij je huidige werkgever, probeer deze nooit in een slecht daglicht te zetten. Omdat de persoon tegenover de werkgever niet kent, zegt zo’n uitspraak meer over jou dan over je oude baan of baas. 
Maar waar kun je dan wel over praten? Nou heel simpel. Praat over jezelf. Wat vind jij leuk? Waarom wil jij deze baan? Dat zijn dingen die je potentiële werkgever wil weten, hoe gemotiveerd ben je nu daadwerkelijk? Houd het luchtig en professioneel en maak ook ruimte voor wat persoonlijke feitjes.
 

Fake it till you make it 

Echt waar? Echt waar! Ben je een term tegengekomen in de vacature die je eigenlijk nog niet kende? Dat is helemaal niet erg. Zoek het dan gewoon even op. Zo ben je voorbereid wanneer ernaar gevraagd wordt tijdens een gesprek.  
Zo ben je voorbereid wanneer ernaar gevraagd wordt tijdens een gesprek.   
Dan kun je zeggen: “Ik weet wel wat het inhoudt, maar heb er nog niet veel ervaring mee.” Niets mis mee toch? Als je het maar goed brengt. Je mag best een beetje bluffen, zolang je geen leugens vertelt komt het allemaal goed. 

 

Ben jij er al klaar voor? 

Je bent nu helemaal ready voor je sollicitatiegesprek. Jij weet nu alles van het bedrijf waar je naartoe gaat, waar je terecht gaat komen en wat de do’s en dont’s zijn tijdens je gesprek. Maar hoe zit dat met je cv? Wanneer je nog op zoek bent is het natuurlijk tijd om je cv helemaal tot in de puntjes uit te werken. Zo laat je alvast een goede indruk achter. Download snel onze cv-gidsen schrijf jouw beste cv ooit!
 
Download de cv- gids NU!