300 uur extra vrijetijd per jaar? Wij zouden het wel weten!

Lieke Sengers

Lieke Sengers

Geplaatst op

3 minuten lezen

Wist je dat de gemiddelde Kempenaar ongeveer 25 tot 50 minuten onderweg is naar het werk? De woon-werkafstand ligt gemiddeld op 21 km enkele reis (CBS, 2022). Weet je wel wat je allemaal kunt doen in die tijd?! Zo niet, dan ga je daar nu achter komen. Bij deze geven we je 10 dingen die je kunt doen in 40 minuten.

40 minuten. Da’s veel!

We horen je denken: ‘Dat valt toch wel mee.’ Maar niets is minder waar. En dat laten we je graag zien aan de hand van een paar rekensommetjes. 40 minuten enkele reis staat gelijk aan:

1. Lekker ‘snoozen’

Logisch natuurlijk, maar toch. Hoe lekker is het als je nog iets langer in bed kan blijven liggen? Dat half uurtje extra slaap doet veel voor een mens. Denk jij nu: ‘uitslapen is niets voor mijn, ik kom altijd vroeg uit de veren’? Dan hebben wij nog 9 dingen die je kunt doen in die extra 25-50 minuten in de ochtend.

2. De was: laat maar lekker draaien

Vroeger was het voordeliger om ’s nachts een wasje te draaien, maar die tijd is voorbij. Als je zonnepanelen hebt, is het zelfs veel voordeliger om overdag een wasje aan te zetten. En daar heb je nu alle tijd voor!

3. De culinaire chef in jezelf naar boven halen

Zowel in de ochtend, als de middag én de avond heb je meer tijd om te koken. Tijd voor een goed ontbijt, om een lekkere lunch klaar te maken en om een verse maaltijd op tafel te zetten in de avond! Niet alleen extra lekker, maar ook gezond! Je hebt meer tijd voor een gezonde maaltijd als je niet zo hoeft te haasten. Die ongezonde dingen noemen we niet voor niets ‘fastfood’.

4. Afwassen met de hand, gewoon omdat het kan

Want ja, je hebt toch alle tijd. En dan staat alles meteen weer netjes in de kast. Opgeruimd staat netjes!

5. Nog een aflevering bingewatchen

Gisteravond geëindigd met een echte cliffhanger? Dan kijk je toch nog ff snel een afleveringetje.

6. Hop, naar school. Lekker met de bakfiets.

Scholen gaan vaak pas om 8:30 open. Werk je in de buurt en moet je om 9:00 uur beginnen? Dan kun je in een half uur gemakkelijk je kinderen wegbrengen. Als je een half uur moet rijden naar je werk, en ook nog rekening moet houden met files en wegwerkzaamheden kan dit nog wel eens lastig worden.

7. Zonder zweetoksels naar de dokter

Naar de dokter gaan hoeft natuurlijk niet in je vrije tijd, maar het is wel handig. Je maakt gewoon een afspraak om 8:00 uur of gaat na het werk langs om 17:30. Een controleafspraak duurt vaak toch maar een half uurtje. Zo kom je gewoon op tijd op het werk en hoeft je ook niets uit te leggen over die vervelende schimmelinfectie.

8. Nog even fluitend langs de winkel

Boodschappen vergeten, snel een cadeautje halen of misschien even langs de apotheek? Daar heb je nu alle tijd voor. Winkels zijn door de week vaak toch tot 18:00 uur open.

9. Auto naar de garage? Dan pakken we toch de fiets

Heeft je auto een APK nodig? Dat is toch altijd een hoop geregel. Je bent hem vaak een hele dag kwijt, moet gebruik maken van een leenauto die je ook weer moet aftanken en moet hem aan het eind van de dag ook weer ophalen. Werk je dicht bij huis? Dan is dit geen probleem meer! Je hebt alle tijd om je auto ’s ochtends weg te brengen en stapt vervolgens gewoon op de fiets naar het werk.

10. Lekker tranquillo

Al deze dingen zijn natuurlijk super praktisch. Maar hoe lekker is het om gewoon even te kunnen ontspannen. Rustig opstarten en rustig thuiskomen. Met die 25-40 minuten extra kan het allemaal net iets minder gehaast. Heerlijk toch?

Kortere reisafstand = Betere werk-privébalans

Kortom, hoe korter de reisafstand, hoe meer tijd je hebt voor privézaken. En als je dat niet ziet zitten weten wij het ook niet meer. Ga ook op zoek naar een baan in de buurt en krijg je wat extra vrije tijd cadeau, helemaal gratis.

 

Bron: CBS, 2022


Lieke Sengers

Geschreven door

Lieke Sengers

Content Marketeer