Een feestje van íedere werkdag maken? Geen probleem! 6 tips van onze altijd positieve collega Bo.

Esther van Helmont

Esther van Helmont

Geplaatst op

5 minuten lezen
Bo positief op het werk

Iedereen weet dit natuurlijk al lang. Het is vandaag 21 april en dus... niet alleen de dag van “de medewerker” , maar bekend om een veel bekender fenomeen, namelijk de dag dat Bo jarig is - waarvan ze zeker heeft gemaakt dat iedereen hier op de werkvloer dat weet.

Iedere ochtend komt ze zingend en neuriënd binnen. Bo is onze Service en Support Specialist en degene die je vaak aan de telefoon krijg wanneer je ons belt. Ook staat Bo hier op kantoor bekend als iemand die altijd positief is, goed kan dansen én een flinke dosis energie heeft. Tijd dus om haar eens te interviewen hoe ze dit enthousiasme de hele dag vasthoudt en plezier heeft in haar werk. Daar kunnen we vast wat van leren. Tijd om haar in het verjaardags-zonnetje te zetten.

 

1. Ik fiets naar m’n werk (bij mooi weer dan).

“Wanneer ik mijn dag goed en sportief start, kan het eigenlijk al niet meer mis. Oké, alleen bij slecht weer dan.” Het is helemaal niet gek dat dit het eerste punt is wat Bo benoemd. Zo blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging het concentratievermogen en de productiviteit kan verhogen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol blijkt dat werknemers die fietsen naar het werk, minder vaak afwezig zijn en productiever zijn dan hun niet-fietsende collega's.

Voor ons al voldoende reden om eens wat vaker de fiets te pakken. Maar naast deze punten heeft het nog meer voordelen, namelijk: Je hebt direct je beweging gehad (en wat voor Bo automatisch betekend dat ze een éxtra lekker tussendoortje kan pakken = een extra feestje), het is kostenbesparend en goed voor het milieu.
 

2. Positiviteit heb je zelf in de hand

Die altijd positieve instelling van Bo is aanstekelijk en heb je volgens Bo zelf in de hand.

Bo’s positiviteits-tip 1: “Vertel jezelf dat het een goede dag gaat worden, vaak is dat dan ook zo.”

Positief ingestelde mensen zijn vaak meer gemotiveerd en vastberaden om doelen te bereiken, wat kan leiden tot succes op werk- en persoonlijk gebied. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Applied Psychology toonde aan dat optimisten een betere prestatie hadden op het werk dan pessimisten. Een positieve instelling kan dus ook nog eens betekenen dat je meer carrièrekansen hebt. Win-win als je het ons vraagt!


3. Zorg dat je leuke collega’s om je heen hebt.

Het hebben van leuke collega’s maakt het natuurlijk ook dat je gemakkelijke een positieve instelling kunt aanhouden. Wat ook weer meteen aangeeft dat Bo wel hele leuke collega’s moet hebben! ;-) Een tip van ons wanneer je gaat solliciteren: Vraag of je ook eens mag kennis maken met je potentieel nieuwe collega’s op de afdeling. Zo kan je vooraf een beetje aanvoelen of je jezelf hier tussen ziet zitten.

Bo’s positiviteits-tip 2: “Maak af en toe een rondje door het bedrijf om een praatje te maken met collega’s. Zo ben je ook eens een keer weg van je werkplek, krijg je weer frisse energie en ben je gelijk up-to-date van alle verhalen.”


4. Een lekkere lunch in de pauze doet wonderen.

Een lekkere lunch kan Bo altijd enorm naar uitkijken. Heeft ze rond 11 uur een taak die wat meer energie vergt, dan bewaart ze die tot ná de lunchpauze. “Dan ben ik weer opnieuw opgeladen en zit ik vol energie.” En dat snappen wij als we Bo haar lunch zien, variërend van vega-hamburgers tot soep en verse broodjes. Jammie!


5. “Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd.”

Een quote waar onze officemanager ook anderen regelmatig op attendeert. Ze kan namelijk écht niet tegen rommel en is ervan overtuigd dat iedereen minder chaotisch is, wanneer er geen grote rotzooi en afleidingen op het bureau liggen. We krijgen dan ook regelmatig op onze ‘donder’ van Bo als we de boel niet netjes achter hebben gelaten!

Een opgeruimd bureau kan zorgen voor een gevoel van controle en rust, waardoor het makkelijker wordt om te concentreren op de taken die gedaan moeten worden. Het helpt ook om afleidingen te verminderen, zoals onnodige papieren of rommelige notities, wat de efficiëntie van het werk kan verbeteren. Even je zooi opruimen dus.


6. Lekkere muziek om goed te concentreren – en natuurlijk te dansen.

Dit is waar het feestje al een beetje begint. Om goed te concentreren zet ze op maandag al een lekkere playlist op. Vaak haar Zumba playlist, waarbij ze soms haar dansmoves laat zien op de werkvloer. En doet ze het niet op de werkvloer, dan is het gegarandeerd raak op een van onze befaamde personeelsfeestjes of tijdens haar Zumba les bij de FitFactory in Eersel. Volgens een artikel van Psychologie Magazine kan muziek luisteren tijdens het werken helpen om afleidende geluiden te blokkeren en een gevoel van ontspanning en motivatie te creëren. Even niet afgeleid worden, dan zou dit zomaar eens een goede tip voor jou kunnen zijn! Wil je Bo haar ‘Het-leven-is-één-groot-feest’-playlist eens uitproberen? Deze vind je hier.
 

Wat we hieruit kunnen concluderen: Maak er zelf een feestje van!

Dat is precies wat Bo doet, ze zorgt er zélf voor dat elke dag een feestje is door positief te blijven, zichzelf te trakteren en manieren te vinden waardoor ze lekkerder kan werken. Een groot deel heb je dus zelf in de hand. Mocht jij nou door omstandigheden – bijvoorbeeld door een vervelende collega (lees de blog: werken met een vervelende collega) – of om andere reden er geen feestje van kunnen maken? Begin dan klein en probeer het tóch eens om de dag extra positief te beginnen, positiviteit werkt namelijk mega aanstekelijk! Hoe begin jij morgen je dag?

 

 

Bronnen: University of Bristol. (2011). Physical activity, cycling to work, and absence from work: Evidence from a national survey. Geraadpleegd van https://www.bristol.ac.uk/media-library/sites/transportplan/documents/Cycle%20to%20Work%20Scheme%20FAQs%20May%202020.pdf

Segerstrom, S. C. (2006). How does optimism suppress immunity?. Evaluation of evidence for self-regulatory model. Psychological Bulletin, 132(1), 45-64.

 


Esther van Helmont

Geschreven door

Esther van Helmont

Senior Grafisch Designer