Hoe onderhandel je over je salaris als je net van school komt

Geplaatst op

2 minuten lezen

Ben jij allang blij als je jouw eerste baan aangeboden krijgt en durf je niet te onderhandelen over het salaris? Dat is jammer, want je salaris heeft nog heel lang invloed op je loopbaan. Bijvoorbeeld op je salarisverhogingen in de toekomst en ook op de hoogte van je WW-uitkering, mocht je onverhoopt zonder werk komen te zitten.

Wat heb jij te bieden

Zoek uit wat een starter in jouw beoogde functie verdient. Hiervoor kan je rondvraag doen in je netwerk van pas afgestudeerde collega’s, maar je kan het ook op internet vinden. Bepaal voor jezelf wat jouw minimum is waarmee je akkoord gaat (en wat je nodig hebt om rond te komen), welk salaris je realistisch gezien wil hebben en wat jouw gedroomde salaris is. Zet tijdens het onderhandelen iets hoger in dan het ‘realistische’ salaris, zodat hier ook nog wat speelruimte is. Let wel: íets hoger; geen exorbitante bedragen.

Tijdens het onderhandelen

Ga het niet hebben over wat anderen verdienen en laat je persoonlijke problemen erbuiten (huur, schulden). Zoek betere argumenten om te krijgen wat je wil (wat draag je bij aan het bedrijf). Maak duidelijk wat je waard bent, zonder arrogant over te komen. Laat je niet intimideren door je gesprekspartner. Toon zelfvertrouwen en laat je onzekerheid niet doorschemeren in je lichaamstaal en woordkeuzes (‘misschien’ en ‘ik denk dat’).

Als de onderhandelingen tegenvallen

Als een hoger salaris er nu nog niet in zit, probeer dan een vast moment te onderhandelen waarop je salaris wel omhoog gaat. Krijg je een vage belofte over een salarisverhoging ergens in de toekomst, probeer deze dan om te zetten in een concrete afspraak met datum (en laat deze afspraak opnemen in je arbeidscontract). 

Salaris is trouwens niet het enige waarover je kan onderhandelen. Denk ook aan de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding, extra vakantiedagen, cursussen, doorgroeimogelijkheden of een pensioenregeling.

Verloopt het gesprek niet zoals je wil? Negatieve emoties die je voelt, kunnen het gesprek gaan domineren. Dat is funest voor de verstandhouding. Blijf daarom kalm en beleefd en laat geen negativiteit toe in je hoofd en in het gesprek.

Tot slot

Wees niet ongeduldig in dit stadium van je sollicitatie. Geef de werkgever de gelegenheid om te wennen aan jouw voorstel. Ga zelf ook niet meteen akkoord, maar slaap er rustig een nachtje over.

Salarisonderhandelingen toch lastig?

Schrijf je dan in als werkzoekenden. Wij kunnen je bemiddelen naar werk en verzorgen dan de salarisonderhandelingen voor jou.