Tips & trucs om TikTok in te zetten voor jouw werkgeversmerk!

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

7 minuten lezen
Tiktoks voor employer branding

TikTok, dé social media-app die we inmiddels niet meer kunnen negeren. De meeste ondernemers zullen dan ook wel denken, “TikTok… wat een onzin, spielerei voor de jeugd!”. Niets is minder waar, TikTok heeft in korte tijd een enorme populariteit gewonnen onder jongeren en volwassenen over de hele wereld. Als werkgever kan je deze trend niet meer negeren, omdat het effect van TikTok op je employer branding en je algehele merkvoering immens is.

Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden, zit de app alleen maar vol met flauwe filmpjes of kun je jouw bedrijf juist laagdrempelig in een positief daglicht zetten? Wij gingen op onderzoek uit. 


HET EFFECT VAN TIKTOK

TikTok is de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen in Nederland. Volgens het Nationaal Social Media Onderzoek 2021 van Newcom Research heeft TikTok inmiddels ruim 1,7 miljoen gebruikers in Nederland. Dat is een stijging van maar liefst 830.000 gebruikers ten opzichte van vorig jaar.
 
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat TikTok vooral populair is onder jongeren. Zo geeft 64% van de 15-19-jarigen aan gebruik te maken van het platform (en laat dit nou net de grote groep zijn die binnenkort de arbeidsmarkt gaat betreden). Maar ook onder de groep 20-39 jaar is TikTok in opkomst, met een stijging van het gebruik van 6% ten opzichte van vorig jaar.
Dus, wil je investeren in de toekomst en ook de nieuwe generatie enthousiast maken over je merk, dan is TikTok hét medium.
 
"de nieuwe generatie enthousiast maken over je merk, dan is TikTok hét medium."
 

AAN DE SLAG MET HET MAKEN VAN TIKTOK'S 

Maar welk type content kan ik dan het beste maken als werkgever om mijn employer brand te versterken? TikTok staat natuurlijk een beetje bekend om de grappige filmpjes, en eerlijk is eerlijk, vandaag de dag hebben we wel een beetje humor nodig om te ontsnappen aan onze drukke levens. Dit wil niet zeggen dat je niet op een leuke manier zichtbaar kan zijn zonder serieus genomen te kunnen worden. We geven je graag wat inspiratie voor leuke content:
 

Achter de schermen kijken

TikTok kan worden gebruikt om een kijkje achter de schermen van je bedrijf te geven. Jij kan als bedrijf bijvoorbeeld korte video's delen van medewerkers die aan projecten werken of hun dagelijkse taken uitvoeren. Dit kan de transparantie en openheid van jouw bedrijf vergroten en kandidaten een beter beeld geven van zijn toekomstige werkomgeving.
 
Voorbeeld van een ‘achter de schermen kijken’ TikTok >
 
TIP! Betrek medewerkers: TikTok is een geweldige manier om de persoonlijkheid en cultuur van je bedrijf te laten zien. Het is ook een kans om je medewerkers te betrekken bij het maken van inhoud. Geef ze de mogelijkheid om hun eigen video's te maken en betrek ze bij het delen van ideeën voor de inhoud van de TikTok’s. Dit kan helpen om een ​​sterkere band te creëren tussen de medewerkers en het bedrijf en kan potentiële kandidaten inspireren om bij jouw bedrijf te solliciteren.
 
"TikTok is een geweldige manier om de persoonlijkheid en cultuur van je bedrijf te laten zien."
 

Laat je bedrijfscultuur zien

Door korte video's te delen van medewerkers die plezier hebben op het werk, bedrijfsuitjes, teambuildingactiviteiten, etc., kan de bedrijfscultuur worden getoond. Dit geeft veelal een positief beeld van je bedrijf en kan kandidaten inspireren om bij jou te komen solliciteren.
 
 
@werkenindekempen En het goede nieuws is: de vacature marketing medewerker staat open! ? Check werkenindekempen.nl #vacature #werken #werkenindekempen #hapert #werkenisleuk #marketing ♬ original sound - Valeria T
TIP! Zorg voor een goede mix van inhoud: als je TikTok gebruikt om je werkgeversmerk te promoten, is het belangrijk om je diversiteit te laten zien. De inhoud moet informatief zijn en tegelijkertijd het bedrijf op een leuke manier laten zien. Een goede balans tussen inhoud die gericht is op cultuur, kennis, expertise en plezier is belangrijk om een aantrekkelijk werkgeversmerk op TikTok te creëren.
 

Toon expertise en kennis

Je kunt ook korte video's delen van medewerkers die hun kennis en expertise delen over onderwerpen die relevant zijn voor het bedrijf. Hiermee creëer je vertrouwen bij kandidaten en laat je zien dat jouw bedrijf vooroploopt op hun vakgebied.
 
Voorbeeld van een ‘expertise en kennis' TikTok >
 
TIP! Kies de juiste hashtags: het gebruik van hashtags op TikTok is een belangrijk onderdeel van de strategie om meer zichtbaarheid te krijgen. Kies relevante hashtags die passen bij de inhoud van je video's en die de juiste doelgroep aanspreken. Dit kan de vindbaarheid van je content vergroten en meer kandidaten aantrekken.
 

Wees creatief en authentiek

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat TikTok gebruikt voor haar employer branding is het Nederlandse bedrijf New York Pizza. Zij delen regelmatig korte video's van medewerkers die aan het werk zijn, maar ook van dansende en zingende medewerkers. Dit toont de bedrijfscultuur en persoonlijkheid van het bedrijf en creëert een positief imago bij kandidaten.
 
Voorbeeld van een ‘grappige’ TikTok >
 
TIP! Een professionele camera of mediabedrijf is hierbij zeker niet nodig, men gaat eerder voor authenticiteit dan gelikte commerciële media, dus gewoon met een telefoontje opnemen!
 
"Men gaat eerder voor authenticiteit dan gelikte commerciële media, dus gewoon met een telefoontje opnemen!"
 
Kortom, TikTok biedt jouw bedrijf een unieke kans om op een creatieve en authentieke manier haar employer branding te versterken en een positief beeld te creëren bij potentiële kandidaten. Het is belangrijk om relevante en inspirerende content te delen die past bij het imago van het bedrijf en de doelgroep die wordt aangesproken.
 

ADVERTENTIEMOGELIJKHEDEN ALS WERKGEVER OP TIKTOK IN EEN NOTENDOP

Naast de niet-gesponsorde content kan je jouw merk ook boosten met gesponsorde TikTok advertenties. Hier heb je een TikTok for business account voor nodig. Deze maak je gemakkelijk én gratis aan op adds.tiktok.com. 
 
Vervolgens heb je een aantal advertentie opties waar je mee aan de slag kan gaan, namelijk:
 

in-feed advertenties

Dit zijn videoadvertenties die tussen de normale TikTok-video's in de feed van gebruikers worden weergegeven. In-feed advertenties kunnen variëren van 5 tot 60 seconden en kunnen worden gelinkt naar een externe website of naar een TikTok-account. Deze advertenties kunnen worden getarget op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag van gebruikers.
 

Top-view advertenties

TopView advertenties zijn full-screen videoadvertenties die direct worden afgespeeld wanneer een gebruiker de TikTok-app opent. Deze advertenties hebben een hogere zichtbaarheid omdat ze als eerste worden getoond en zijn beschikbaar in lengtes van 5 tot 60 seconden.
 

Branded Hashtag Challenges

Branded Hashtag Challenges zijn een populaire manier om interactie te creëren tussen merken en gebruikers op TikTok. Bedrijven kunnen hun eigen uitdagingen creëren en deze promoten via een speciale hashtag. Gebruikers kunnen dan deelnemen aan de uitdaging en hun eigen video's delen met de hashtag. Deze advertentiemogelijkheid kan zeer effectief zijn omdat gebruikers worden aangemoedigd om deel te nemen aan de challenge en zo indirect het merk te promoten.
 

Branded effects

Branded Effects zijn gesponsorde filters en lenzen die gebruikers kunnen toevoegen aan hun video's. Bedrijven kunnen hun eigen filters en lenzen maken die passen bij hun merk en deze beschikbaar stellen voor gebruikers om te gebruiken in hun eigen video's. Dit kan een leuke en interactieve manier zijn om het merk onder de aandacht te brengen bij de gebruikers van TikTok. Zo maakte wij onze eerste TikTok filter in het programma Effect House. Deze kan je hier gebruiken.
 
Het is belangrijk voor bedrijven om te overwegen welke advertentiemogelijkheid het beste past bij hun doelen en doelgroep. TikTok biedt veel mogelijkheden om op een creatieve en interactieve manier een merk onder de aandacht te brengen bij de gebruikers van het platform.
 

TOT SLOT

Als werkgever kan je niet langer de populariteit van TikTok negeren als het gaat om het versterken van je employer branding en merkvoering. Met ruim 1,7 miljoen gebruikers in Nederland, vooral onder jongeren, is het een medium dat je kan inzetten om de nieuwe generatie aan te spreken en enthousiast te maken over je merk.
 
Door leuke en inspirerende content te delen, zoals een kijkje achter de schermen, bedrijfscultuur en expertise en kennis, kan je op een creatieve en authentieke manier een positief beeld creëren bij potentiële kandidaten. Dus waar wacht je nog op?
 
Ga aan de slag met TikTok voor je werkgeversmerk en gebruik de tips en trucs om te zorgen dat je merk in een positief daglicht komt te staan!

Volg ons op tiktok :-)

 
Bronvermelding:
Nationaal Social Media Onderzoek 2021, Newcom Research (https://newcom.nl/social-media-onderzoek-2021/)
 
TikTok for business: https://www.tiktok.com/business/en/solutions/ads?tt4b_lang_redirect=1 

Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager