Van zuur-ruikende spuitluiers terug naar je laptop: zo ga je na je zwangerschapsverlof weer lekker aan de slag, zonder stress!

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

5 minuten lezen
Na zwangerschapsverlof aan de slag

Je moet je baby, nagel krassend aan het voordeurkozijn, achterlaten en met een overweldigend schuldgevoel van incompetente ouder onverhoopt weer aan het werk gaan. Maar maak je geen zorgen, met deze zes handige tips kan je de overgang van je zwangerschapsverlof naar je werk zo zacht laten verlopen als de Zwitsal-billetjes van je klein wondertje.

 

Uit een onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat vrouwen die na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan, beter presteren op cognitieve taken dan vrouwen die thuisblijven. Dit komt doordat zij meer mentale uitdagingen en stimulatie ervaren op hun werk, wat goed is voor hun hersenfuncties. Oftewel, werkende moeders zijn (of blijven) simpelweg doorgaans slimmer wanneer zij werken.

 

1. Begin op tijd met het voorbereiden van je terugkeer op het werk

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor je terugkeer naar het werk. Neem voldoende tijd om op zoek te gaan naar een geschikte kinderopvang en om de juiste werk- en kinderopvangschema’s op elkaar af te stemmen. Begin minstens zes weken voordat je weer achter je bureau kruipt met deze voorbereidingen, zodat je, relaxed, genoeg tijd hebt om alles goed te regelen en je niet bedrogen uitkomt op de dag van je terugkeer.

2. Kolven op het werk.

Maar wat doe je als je weer aan het werk gaat en nog steeds borstvoeding wil geven? Heel simpel: kolven op het werk. Hieronder vind je een paar handige tips om het kolven op de werkvloer gemakkelijker en comfortabeler te maken.

Zorg dus voor ontspanning. Kolven kan soms stressvol zijn, vooral als je je zorgen maakt over het terugkeren naar je werk. Probeer ontspanningsoefeningen te doen of meditatie-apps te gebruiken om tot rust te komen tijdens het kolven. Relax!

3. Creëer een persoonlijk vangnet

Zorg ervoor dat je een hecht vangnet van vrienden, familie en collega's opbouwt om je bij te staan tijdens de overgang van zwangerschapsverlof naar werk. Dit kan zowel emotionele steun als praktische hulp bieden, zoals het regelen van oppas voor noodgevallen of het delen van tips en ervaringen over het combineren van werk en gezinsleven. Een sterk vangnet kan het verschil maken tussen een stressvolle of een soepele terugkeer naar het werk.

De resultaten tonen aan dat sociale steun van collega's en leidinggevenden een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de negatieve gevolgen van werk-thuis interferentie op het welzijn van werknemers. Sociale steun van collega's en leidinggevenden werkt als een buffer: bij hoge niveaus van sociale steun zijn de negatieve effecten van werk-thuis interferentie op het welzijn van werknemers minder sterk."

4. Maak een lijst van werktaken en -prioriteiten en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen op je werk.

Je bent nu eenmaal een tijdje weggeweest en het bedrijf heeft niet stilgestaan. Bij terugkomst kan het soms lijken dat je ineens in een compleet nieuw bedrijf geïntroduceerd wordt, niet relaxed dus en bovendien ook een beetje ongemakkelijk.

Hou jezelf op de hoogte van wat er is gebeurd tijdens je afwezigheid. Vraag je collega's om updates, lees de bedrijfsnieuwsbrieven en e-mails. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Maak voordat je weer aan het werk gaat een lijst van je werktaken en -prioriteiten. Dit kan je helpen om je dag beter te organiseren en om te voorkomen dat je overweldigd raakt. Maak een lijst van de belangrijkste taken die je moet doen en prioriteer ze op basis van hun urgentie en belangrijkheid.

5. Bespreek een slimme weekdag om te starten.

Wanneer je op een woensdag of donderdag weer start met het hervatten van je werk, heb je niet gelijk een volle week te verwerken. Gun jezelf de tijd om te wennen aan het hervatten van je werk na zwangerschapsverlof. Soms kan het enige tijd duren voordat je weer in het ritme van het werk komt en je je comfortabel voelt met je nieuwe rol als werkende moeder. Doe het allemaal stap-voor-stap en ben niet te hard voor jezelf als het niet meteen allemaal mega-soepel verloopt.

6. Stel prioriteiten en durf 'nee' te zeggen

Als je weer aan het werk gaat na je zwangerschapsverlof, is het belangrijk om prioriteiten te stellen en te accepteren dat je geen octopus bent en dus ook niet alles tegelijk kunt doen. Durf 'nee' te zeggen tegen extra taken of projecten als je merkt dat het te veel wordt. Het is beter om je te concentreren op je hoofdtaken en deze goed uit te voeren, dan om overweldigd te raken door te veel taken en verantwoordelijkheden.

7. Focus op het heden en even minder op je carrièreplannen 

Last but not least, is het belangrijk om je te focussen op het heden. Probeer niet te veel te denken aan het verleden (je zwangerschapsverlof) of aan de toekomst (je carrièreplannen), maar richt je op het heden en wat je kunt doen om je werk- en gezinsleven in balans en wederom, relaxed te houden.

Conclusie

Als laatste willen we je meegeven dat het hervatten van je werk na zwangerschapsverlof zowel uitdagend als verrijkend kan zijn. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te gunnen om te wennen aan je nieuwe rol als werkende moeder. Dit komt zowel jezelf als je werkgever ten goede!

Met deze zes tips en een liefdevolle omgeving die je steunt, zul je in staat zijn om deze overgang soepel en met succes te doorlopen.

En, vergeet niet, je bent niet alleen. Er zijn veel, heel veel moeders die deze reis al eerder hebben gemaakt en er zullen nog velen na jou volgen.

Dus! Haal diep adem, omarm je innerlijke supermoederkracht en wees trots op jezelf als de geweldige moeder én professional die je nu al bent.

 

Bronnen:

How About Mom (2019). Terug naar werk na je zwangerschapsverlof. Geraadpleegd op 18 april 2023, van https://howaboutmom.nl/terug-naar-werk-na-je-zwangerschapsverlof/

Geurts, S. A., Kompier, M. A., Roxburgh, S., & Houtman, I. L. (2005). Does work-home interference mediate the relationship between workload and well-being? Journal of Vocational Behavior, 66(3), 532-549. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001879104000651

 


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Director | Brand Bazen