"Vrouwen zijn vooral goed in het verzorgen van de kinderen, het runnen van het huishouden en zorgen dat er elke dag verse koekjes zijn.”

Esther van Helmont

Esther van Helmont

Geplaatst op

6 minuten lezen
vrouwen in mannenberoepen

In de tijd waarin we nu leven en alles alleen maar duurder wordt, is het overduidelijk: of de man of partner het nu erkent of niet, het gezin in deze tijd rekent keihard op de inkomsten van de vrouw.

Het is een feit dat iedereen kent. Maar ondanks dat we in een moderne tijdperk leven heerst er vandaag de dag nog steeds de kortzichtigheid dat we verwachten dat vrouwen met een truttig schortje achter het aanrecht verse koekjes staan te bakken. Want dat hoort toch zo? De verwachtingen van werkende vrouwen reiken dan vaak ook niet verder dan hun dagen doorbrengen als winkelhulp, receptionisten of - zoals ikzelf - in een marketingfunctie; de zogenaamde 'mooie plaatjes maker'.

Het is belangrijk te realiseren dat deze traditionele rollen - welke al lang niet meer van deze tijd zijn -, echt niet meer voor de meeste vrouwen opgaan. Toch blijft de drempel voor vrouwen om te kiezen voor een zogenaamde 'mannenbaan' opvallend hoog.

Wist je dat in 1970 ongeveer 29% van de vrouwen met een gezin in Nederland werkten. Vandaag de dag is dit ongeveer 84%. Een aanzienlijke toename in de participatie van vrouwen.

In dit artikel ga ik in gesprek met vier dames; Daniëlle (48, Assemblage medewerker), Brenda (34, productieleider), Cynthia (30, magazijnmedewerkster) en Mariëlle (53, Voormontage medewerker) - die luisterden naar hun gevoel en ‘ja’ zeiden tegen een baan tussen de metaalplaten, banden en 'ruige' monteurs in de werkplaatsen van Hapert Aanhangwagens.

Toen ik binnenkwam voor het interview viel me één ding op; de vrouwen die bij me aan tafel zaten waren écht niet de stereotypen die je zou verwachten in deze beroepen. Ik zie lange gelakte nagels, rode lippenstift en lange blonde lokken. Wat me eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger maakt waarom ze zo bewust voor een baan als deze hebben gekozen.

Hoe zijn jullie in deze typische ‘mannenberoepen’ bij Hapert Aanhangwagens terecht gekomen?

Danielle: "Ik ben gewoon niet zo bedreven in het traditionele vrouwelijk werk. Het fijne werk met naald en draad ligt niet echt in mijn straatje.” Vroeger speelde ik wel met Barbie, maar Barbie ging dan wel met de truck op avontuur." Cynthia voegt eraan toe dat ze als kind al meer geneigd was om met jongens af te spreken. De anderen herkenden zichzelf daar wel in.

"Ik speelde wel met Barbie, maar Barbie ging dan wel met de truck op avontuur.” 

Een vrouw met een schroevendraaier is net zo normaal als een man met een strijkijzer. Waarom blijven sommigen van ons toch in vakjes denken? Het is opmerkelijk dat we, in een tijd waarin technologie en innovatie vooropstaan, nog steeds vasthouden aan ouderwetse rolpatronen. Zou het niet verfrissend zijn om iedereen te beoordelen op basis van hun vaardigheden en passie in plaats van hun geslacht?

Hoe is het nou om tussen de mannen te werken?

"Brenda zegt: 'Mannen zijn directer, eenvoudiger en klagen minder.' Daniëlle, Mariëlle en Cynthia knikken instemmend. Mariëlle voegt toe dat je wel stevig in je schoenen moet staan om tussen mannen te werken. De humor is wat grover, en daar moet je dan wel tegen kunnen. 'Maar ik ga juist vaak mee in de grappen en vind dat supergezellig', lacht ze.

Daniëlle deelt haar ervaring: 'Op mijn eerste werkdag voelde ik wel een druk om als eerste vrouw te starten. Maar zodra het ijs gebroken is, merk je dat de sfeer bij Hapert Aanhangwagens super is; je voelt je meteen heel welkom.'

"De sfeer bij Hapert aanhangwagens is super, je voelt je meteen welkom” 

Mannenhumor op de werkvloer? Misschien is het tijd dat we het idee heroverwegen dat alleen mannen van een beetje 'grove' humor kunnen genieten. Humor is universeel, en het is interessant hoe sommige grappen worden geassocieerd met een bepaald geslacht. Misschien moeten  we ons realiseren dat lachen en plezier maken menselijk zijn, ongeacht het geslacht.

Word je ook anders behandeld als vrouw?

Cynthia: "In het begin krijg je als vrouw nog goedbedoelde vragen zoals 'Moet je geen handschoenen aan?’ Of ‘Lukt dat wel?' Maar na verloop van tijd zien ze dat wij vrouwen ook prima vies kunnen worden en onze handen wel wassen in de pauze.

Vragen of een vrouw handschoenen nodig heeft in de werkplaats is net zoiets als vragen of een man wellicht een handleiding nodig heeft in de keuken. Wanneer stoppen we met onderschatten? Het is verbazingwekkend hoe subtiele opmerkingen diepgewortelde overtuigingen kunnen onthullen. Het is essentieel dat we alert blijven op deze vooroordelen en ze uitdagen wanneer ze zich voordoen.

Vrouwen hebben vaak andere kwaliteiten, wat kunnen de mannen op de werkvloer van jullie leren?

“Heb je eventjes?” Grapt Brenda. Gevolgd door alle vrouwen in koor “Netjes opruimen!” Nou, dat is duidelijk.

Het is eigenlijk wel typisch dat veel mensen denken dat het heel zwaar werk is - zo’n aanhanger maken. Terwijl een onderdeel waar je aan werkt vaak maar klein is. Wanneer er iets zwaarder getild moet worden staan de mannen al klaar, maar de dames willen dat toch echt liever eerst zelf proberen.

Als mannen echt zo gestructureerd en georganiseerd zijn als ze claimen te zijn, waarom is 'netjes opruimen' dan een vrouwending? Zowel mannen als vrouwen hebben unieke kwaliteiten, maar het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel gedrag exclusief is voor één geslacht. Wie weet wat we kunnen bereiken als we elkaar blijven uitdagen en van elkaar leren?

Zouden jullie graag meer vrouwen in typische mannenberoepen willen zien?

Brenda antwoordt: "Ja, maar niet te veel. Eén of twee vrouwen per afdeling is meer dan genoeg, anders verandert de goede dynamiek misschien wel." Logisch natuurlijk.

Eén of twee vrouwen per afdeling is genoeg? Misschien is het tijd om te heroverwegen wat 'genoeg' echt betekent. Het idee van 'genoeg' is relatief. Als we echt streven naar gelijkheid en diversiteit, moeten we misschien onze definities en normen heroverwegen. 

Is er iets wat jullie missen in de mannenwereld bij Hapert Aanhangwagens?

Cynthia: “Ik mis soms het vrouwelijk kleden wel.” Wat ik – dat marketing tutje - wel snap, het geeft toch een bepaald gevoel mee waarmee je de dag start. Alle andere vrouwen beginnen daarentegen heftig nee te knikken, zij vinden het stiekem heerlijk om gemakkelijk een werkbroek aan te trekken, niet na te hoeven denken over hun outfit en naar het werk te gaan. Dat klinkt natuurlijk ook wel weer prettig. Danielle voegt daar nog aan toe dat ze haar 50’s stijl jurkjes en rode hakken in het weekend wel tevoorschijn tovert.

Werkkleding versus stijlvolle outfits. Als mannen in pakken kunnen werken, waarom kunnen vrouwen dan niet in stijl de werkvloer op? Stijl en professionaliteit zijn geen wederzijdse uitsluitingen. Het is fascinerend hoe kledingkeuzes vaak de perceptie van competentie en bekwaamheid kunnen beïnvloeden. Wellicht is het tijd om dit te heroverwegen.

 

Hebben jullie nog iets toe te voegen aan dit interview?

Ja, “GIRLPOWER!”  Je kan als vrouw veel meer dan je denkt. Denk ook eens buiten de kaders wanneer je een nieuwe baan zoekt, dat geeft kracht!

Deze vrouwen bewijzen dat de tijd van stereotypering echt wel voorbij is en dat ze meer kunnen dan koekjes bakken en voor de kinderen zorgen. Laten we dan ook met z’n allen vooruit blijven kijken en werken naar een tijdperk waarin de keuze voor een beroep gebaseerd is op individuele bekwaamheid, passie en voorkeur, zonder beperkt te worden door ouderwetse verwachtingen en genderstereotypen.

"De keuze voor een beroep zou gebaseerd moeten zijn op individuele bekwaamheid, passie en voorkeur, zonder beperkt te worden door ouderwetse verwachtingen en genderstereotypen.”

Denk zelf dan ook verder dan de standaard keuzes die je worden voorgelegd en besef je dat er veel bedrijven – waaronder Hapert Aanhangwagensopenstaan voor vrouwen in mannenberoepen. Dus, dames, denk je nog steeds dat je alleen achter een bureau thuishoort? Weet dat er meer dan genoeg bedrijven zijn die smachten naar jouw vaardigheden, zelfs in de zogenaamde ‘mannenberoepen’.

Durf jij de uitdaging aan? Schrijf je nu nog in als werkzoekenden of neem zelf de stap en solliciteer op een van de openstaande vacatures.

Bekijk alle vacatures bij hapert aanhangwagens  Meld je aan als werkzoekende


Esther van Helmont

Geschreven door

Esther van Helmont

Senior Grafisch Designer