Waarom is het zo belangrijk dat mijn werknemers sporten?

Roeli Borrenbergs

Roeli Borrenbergs

Geplaatst op

3 minuten lezen

Aan gapende, ongeconcentreerde collega’s met pijntjes heeft niemand wat. Dus waarom is het belangrijk dat je werknemers bewegen? Om al die kwaaltjes te voorkomen. En precies dat is ook in jouw voordeel. Hoe dat werkt leggen we je even haarfijn uit.

Ziekteverzuim

Je kent het wel, zieke collega’s of mensen die last hebben van allerlei moeilijkheden. Vaak kunnen ze er niets aan doen, maar er zijn wel manieren om dit te voorkomen. En laat bewegen daar nu net de oplossing zijn!

Dan hebben we het niet over zwoegen in de fitness of kapot gaan tijdens het wielrennen. Nee, laten we het simpel houden. Lekker op de fiets naar het werk. Zij kunnen rustig opstarten op het fietske en daarna lekker loskoppelen als de werkdag voorbij is. Het mooie van alles: ook voor jou zitten daar voordelen in. Want in beweging blijven betekent minder last hebben van blessures. Denk aan: pijn in de rug, nek of andere gewrichten. Daarbij verhoogt beweging ook je weerstand en dit verkleint weer de kans op ziektes en infecties.

Uitgeruste werknemers

Niet alleen je lichaam heeft baat bij fietsen, maar ook in de bovenkamer gebeurt er van alles als je eens lekker gaat bewegen. Wanneer je overdag de fietst pakt heb je daar in de avond alleen maar baat bij. Je slaapt beter, omdat beweging de afgifte van het slaaphormoon melatonine beïnvloed op een positieve manier waardoor je slaap-waakritme verbetert. Lang verhaal kort, geen gapende collega’s meer op de werkvloer.

Think

Naast het verbeteren van je slaap gebeurt er nog veel meer in de bovenkamer. Je zult ‘m bij sommigen moeten afstoffen, maar een heerlijke fietstocht zorgt voor een beter denkvermogen. Dan hebben we het over je geheugen, aandacht en het begrijpen en leren van dingen. Oftewel: je werknemers functioneren beter. Weer een win voor beide partijen!

Mentale gezondheid

Ook je mentale gezondheid is een belangrijke factor. We kennen tegenwoordig allemaal de burn-outs en depressies, maar ook hier is fietsen een goede bestrijding! Bewegen zorgt voor een betere stemming én minder stress. Wanneer mensen regelmatig bewegen kan het zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Dit komt doordat bewegen je afleid van negatieve gedachten en omdat er tijdens het bewegen bepaalde stoffen vrij komen in de hersenen. Soort van happy wife, happy life situatie.    

Maar, hoe dan?

Je hoort het, fietsen brengt veel voordelen te weeg die voor zowel werknemer als werkgever belangrijk zijn. Op 16 september is het ‘Fiets naar je werk dag’ dus moedig je personeel aan en ga toch fietsen! Doen jullie ook mee?

 


Roeli Borrenbergs

Geschreven door

Roeli Borrenbergs

Eventmanager