Less is more: waarom je vacaturetekst best wat korter mag
Geplaatst op
Laatst bijgewerkt op

Je hebt een nieuwe collega nodig, dus je pakt je laptop en begint lekker weg te typen. Je denkt: ‘ik schrijf alles op, dan weet de sollicitant precies wat ‘ie kan verwachten’. Voor je het weet ben je zo een pagina verder. Zo. Jij hebt al je hersenspinsel op een papiertje. Maar wordt die hele lap tekst wel gelezen? In deze blog leggen we uit waarom een kortere vacaturetekst vaak beter werkt, en wat er dan wel in moet staan.
TL;DR - Too long, didn't read
Misschien heb je het al wel voorbij zien komen: TL;DR. Het staat voor ‘Too long, didn’t read’, oftewel: ‘deze tekst is te lang, ik haak af’. Mensen willen vacatureteksten zien die straight to te point zijn. We leven in een scrollcultuur waarbij je ongeveer 3 seconden hebt om de aandacht van de lezer te pakken, voordat deze alweer verder scrolt. Tijd om dit om te zetten naar Exactly right, read it all.
Veel voorkomende fouten bij lange vacatureteksten
-
Er is te veel informatie: Je wilt de potentiële sollicitant zoveel mogelijk vertellen over de functie en het bedrijf, dat de kern verloren gaat. Wanneer je alles vertelt, is de kans klein dat er nog iets blijft hangen bij de lezer.
-
Vage termen: 'Dynamische organisatie', 'marktconform salaris' en 'informele werksfeer'. Je ziet ze vaak voorbijkomen, maar eigenlijk zegt het vrij weinig.
-
Te veel eisen: Functie-eisen kunnen een goede houvast zijn voor sollicitanten, maar het kan ze ook afschrikken wanneer je hier een hele lijst van maakt.
Wat moet er dan wél in je vacaturetekst?
Een goede vacaturetekst is kort, maar krachtig. Vertel alleen wat echt relevant is, en wat potentiële sollicitanten over de streep kan trekken om op die solliciteerknop te klikken. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:
1. Begin met een pakkende eerste zin
Begin niet te vertellen over hoe je bedrijf al zoveel jaar bestaat. Dat is voor een potentiële kandidaat nog helemaal niet interessant. Je wilt met een triggerend haakje beginnen. Dit kan een vraag, herkenbare situatie of een gewaagde uitspraak zijn. Iets wat opvalt in de menigte van vacatureteksten.
Voorbeeld: Weet jij blindelings welk gereedschap je pakt als je hoort waar het kraakt, piept of niet past?
2. Korte, maar duidelijke, functieomschrijving
Omschrijf in één of twee zinnen wat de rol in het algemeen inhoudt. Vertel opsommend de belangrijkste taken die daarbij horen. Zo houd je het overzichtelijk en leest het lekker weg.
3. Wat heb jij te bieden?
Gezellige borrels en personeelsuitjes zijn natuurlijk leuk en ook belangrijk om te hebben, maar wees ook transparant over het aantal uren, vakantiedagen, andere extra’s, en misschien wel het belangrijkste: het salaris.
Het komt nog te vaak voor dat er geen salaris vermeld wordt in een vacaturetekst. En eerlijk is eerlijk: dat is uiteindelijk wel waar we het allemaal voor doen. Onderzoek laat zien dat wel 30% van de potentiële kandidaten afhaakt als er geen salarisindicatie in een vacaturetekst staat.
Lees ook onze blog over waarom het benoemen van een salaris een slimme zet is.
4. Hoe is de werksfeer?
Je spendeert een groot deel van je tijd op je werk, dus een beetje gezelligheid kan geen kwaad. Laat potentiële sollicitanten alvast wat sfeer proeven van hoe de werksfeer bij jullie is. Dit kan door foto’s toe te voegen, een leuke aftermovie te delen of verschillende medewerkers aan het woord te laten.
5. Sluit af met een call-to-action
Maak het laagdrempelig en neem mogelijke twijfel bij de lezer weg. Hoe kunnen ze solliciteren, en met wie kunnen ze contact opnemen als ze nog vragen hebben? En houd het vooral lekker luchtig en vriendelijk!
Aan de slag!
Alle informatie in je vacature stoppen kan dus als een goede keuze lijken, maar zal waarschijnlijk averechts werken. Kandidaten willen niet hoeven zoeken naar de kern, maar die moet er al uitspringen.
Hulp nodig bij het schrijven van een goede vacaturetekst? Lees dan vooral ook onze blog over hoe je SEO in je vacature gebruikt om goed vindbaar te zijn.
Of check nog meer van onze kennisartikelen