Wat zijn de nadelen van parttime werken?

Je zou zeggen dat er (buiten dat je minder geld verdient als je parttime werkt) alleen maar voordelen zitten aan het parttime werken. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Hieronder zetten we alle nadelen van parttime werken voor je op een rijtje. Benieuwd naar de voordelen, bekijk ook onze FAQ over voordelen van parttime werken.

Wanneer je parttime wilt gaan werken zal je zeker eerst om tafel moeten met je huidige werkgever. Minder werken betekent welliswaar dat je geconcentreerder werkt en meer werk verzet in dezelfde tijd. Maar betekent dat ook dat je hetzelfde werk kunt verrichten in minder tijd? Dat is natuurlijk maar de vraag. Je werkgever moet kijken of er mogelijkheden zijn om extra personeel aan te nemen en op welke dagen je écht op het bedrijf MOET zijn. Helaas is dit dus niet altijd zelf te bepalen en moet er soms worden besloten tot meer drastische maatregelen.

De nadelen van parttime werken

Sommige nadelen zijn heel logisch, andere nadelen heb je wellicht wat minder goed over nagedacht. 

 • Als je minder werkt, heb je natuurlijk ook minder inkomen.
  Vraag jezelf af of je dit financieel wel kunt opbrengen. berekenhet.nl heeft hier een handige rekentool voor online staan.
 • Veel mensen hebben helaas nog veel negatieve vooroordelen over parttime werken.
  Probeer jezelf hiervoor af te sluiten en geniet er juist van dat je meer vrije tijd hebt.
 • De kans op gestoord worden tijdens vrije dag is groter wanneer je parttime werkt.
  Maak hier duidelijke afspraken over met je collega's of geef momenten aan, waarop je wel telefonisch beschikbaar wilt zijn.
 • Sommige hogere functies vereisen nog altijd veel van de medewerkers, vaak ook veel uren en veel beschikbaarheid in je vrije tijd.
  De kans op een grote carrière is erg afhankelijk van de welwillendheid van de managers/eigenaren van het bedrijf.
 • Helaas blijkt uit de vele recessies dat parttime medewerkers eerder ontslagen worden in tijden van nood dan mensen die fulltime werken. Dit heeft te maken met de extra korte termijn kosten die een parttimer met zich mee brengt.

De meeste van bovenstaande punten zijn dus erg afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en de collega's waar je mee werkt. Maak dus duidelijke afspraken vooraf en houd hier aan vast om van je parttime werkleven een succes te maken.

BEKIJK PARTTIME VACATURES   NEE, IK WERK LIEVER FULLTIME

Terug naar het overzicht