Wat zijn de voordelen van parttime werken?

Er staan een hoop vooroordelen over parttime werken. Met name wanneer je nog geen kinderen hebt en parttime wilt werken, wordt dat vaak gezien als 'lui'. Ten onrechte, want er zitten ontzettend veel voordelen aan parttime werken.

Ontstaan van de 40 urige werkweek

Wist je dat de 40 urige werkweek inmiddels zo'n 100 jaar bestaat? Het was Henry Ford (die van de Ford auto's) die de 40 urige werkweek voor zijn medewerkers introduceerde. Voorheen werd er namelijk nog veel meer gewerkt. Maar Ford vond het een goed idee om zijn medewerkers ook meer te laten consumeren (zoals bijvoorbeeld zijn auto's te kopen). Door de invoering werden mensen gelukkiger en gingen ze inderdaad meer geld uitgeven. Inmiddels is bewezen dat deze 40 uur nog altijd geen magisch cijfer is. Sterker nog. Veel landen zijn aan het experimenteren met nog lagere werkweken, om het geluk van de mensen zelf te bevorderen.

Positieve effecten van parttime werken 

Inmiddels zijn veel bedrijven (en landen) dus aan het experimenteren met minder werken. Dit heeft tot een aantal interessante conclusies geleid:

  • Mensen worden productiever en werken geconcentreerder wanneer ze meer vrije tijd hebben.
  • Mensen ervaren minder stress in hun leven wanneer ze parttime werken.
  • Mensen vinden hun leven meer in balans
  • Meer tijd voor het ontwikkelen of uitvoeren van hobby's.

Bovenstaande positieve effecten blijken ook van belang te zijn voor de huidige maatschappij. Meer dan ooit ervaren mensen burn-out klachten en worstelen mensen met hun mentale gezondheid. CNV onderzocht dat inmiddels bijna 21% van de werknemers wel eens burnout klachten ervaart.

BEKIJK ONZE PARTTIME VACATURES

Terug naar het overzicht