Happy birthday! 10 dillema's van trakteren op het werk

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

2 minuten lezen

Misschien zit je je er al een half jaar op te verheugen of zie je er juist als een berg tegenop. Want ja, op een dag ben je jarig en is het tijd om te trakteren op het werk. Hier zijn tien dilemma’s om bij stil te staan.

1. Verplicht of vrijwillig

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, trakteren is niet verplicht. Uit onderzoek van het AD kwam naar voren dat 57% trakteert omdat het erbij hoort, maar tegelijkertijd gaf 67% van de respondenten aan dat eenieder dat zelf mag weten. Sommige mensen laten dit aan zich voorbij gaan en dat is helemaal oké. Zelf houden wij wel van een lekkere verassing op z’n tijd.

2. Gezond of ongezond

Dé hamvraag: ga je voor iets gezonds of iets ongezonds? Op dit gebied zijn de meningen verdeeld. Er zijn duidelijk twee kampen. Kamp gezond, waarin ook de lijners zitten die geen taart willen. En kamp ongezond, die zich met hun bourgondisch hart niet zo druk maken om de calorieën. Weet je niet hoe jouw collega’s hierin staan, vraag het dan gerust aan ze. En willen ze toch niet mee-eten? Pech! Des te meer lekkers voor jou! ;P 

3. Zoet of hartig

Vaak wordt bij een traktatie gedacht aan taart en andere zoetigheden, maar wat dacht je van een hartige taart (quiche), saucijzenbroodjes of snacks van de cafetaria? Verras je collega’s met afwisseling en kies vooral wat jij ook lekker vindt!

4. Koud of warm

Deze keuze hangt vaak samen met het seizoen. Ben je in de zomer jarig, trakteer dan eens op verfrissende ijsjes. Is het buiten koud, dan kan een warme oliebol of worstenbroodje heerlijk zijn.

5. Gemaakt of gekocht

Koop je iets bij de bakker, supermarkt of dergelijke, dan ben je gelimiteerd tot de keuzes die zij bieden. Vaak is dat wel genoeg, maar als het aanbod in de winkel niet voldoet, maak dan eens iets zelf. Dan is ineens alles mogelijk én het wordt zeker gewaardeerd door je collega’s.

6. Goedkoop of duur

Werk je in een groot bedrijf, dan kan het een dure aangelegenheid worden om voor iedereen taart te halen. Trakteer in dat geval alleen je eigen afdeling of koop iets kleiners zoals Marsen of toffees. Als je in een klein bedrijf werkt of een klein gezelschap trakteert, kan je het wat duurder maken.

7. Standaard of origineel

Vaak is taart of gebak toch wel de standaard als het om trakteren gaat. Dat is makkelijk voor jou, want dan hoef je niet lang na te denken wat je moet meebrengen. Saai? Bedenk dan iets anders, bijvoorbeeld scones, wraps of pasteitjes. Of zet gewoon een grote pot snoep neer. Wedden dat hij binnen 2 dagen al leeg is? 

8. Iets eten of iets drinken

Als we het dan toch over origineel hebben, bedenk dan dat een traktatie ook een drankje kan zijn. Met een bijzondere en smakelijke (alcoholvrije) cocktail steel jij zeker de show. Google eens op ‘mocktails‘ voor inspiratie.

9. Oer-Hollands of exotisch

Iedereen kent het wel, de oer-Hollandse verjaardag met een kopje koffie en een stuk taart. Maar waarom zou je je collega’s niet verrassen met iets lekkers uit het buitenland, zoals baklava of sushi?

10. Tijdens of na het werk.

Wil je een feestje bouwen met je collega’s, doe dit dan bij voorkeur na het werk of tijdens de lunch, maar houd het onder werktijd bescheiden. Je werkgever blij, jij blij. Prima toch? Fijne verjaardag!


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder