Softskills: Waar recruiters echt op letten.

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

2 minuten lezen

Wanneer je op sollicitatiegesprek mag, lijkt het soms of je cv een formaliteit is. Nette kleding, haren in de juiste plooi, voldoende oogcontact; zelfs je handdruk is punt van discussie als we ‘het internet’ mogen geloven. Gelukkig zijn dit allemaal zaken waar je je goed op kunt voorbereiden. Er is echter nóg een belangrijke factor, die misschien wel bepalender is dan al het bovenstaande: jouw softskills. 

Softskills zeggen wie je bent

Als je met een kersvers diploma op zak de arbeidsmarkt betreedt, heb je het gevoel dat je de hele wereld aankan. Maar jouw technische capaciteiten alleen zijn niet genoeg om een baan te bemachtigen; het zijn vaak jouw softskills die de doorslag geven. Softskills zijn de eigenschappen die laten zien wie de persoon achter het cv is; wie de persoon is die aan de andere kant van de tafel zit. Een cv zegt alleen wat je kunt, niet hoe je bent. Softskills zijn bijvoorbeeld aanpassingsvermogen, sociale en communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen en taalvaardigheid. Vaak testen recruiters of HR-mensen jouw softskills tijdens een gesprek zonder dat je het doorhebt. Tip: bied áltijd aan jouw koffiekopje op te ruimen na het sollicitatiegesprek.


Hoe ontwikkel je je softskills?

Als je ergens op sollicitatiegesprek mag komen, weet je dat het wel goed zit met jouw capaciteiten; die hebben ze immers op je cv gezien. Dat geldt echter ook voor de capaciteiten van de andere kandidaten. Jouw ‘harde’ skills gaan dus niet de doorslag geven; je zult het van je softskills moeten hebben.

Helaas geeft ruim één derde van de managers aan dat zij vinden dat pas afgestudeerden tekortkomen op dit gebied. Nee, dit ligt (grotendeels) niet aan jou: de helft
van deze managers zegt dat opleidingen beter zouden moeten samenwerken met bedrijven om hun studenten meer praktijkgericht te maken. Maar goed, als jij net bent afgestudeerd is dit mosterd na de maaltijd. Wie zouden wij dan zijn om jou niet alsnog wat handige tips te geven?

1. Zoek een relevante bijbaan

Een bijbaan levert je niet alleen relevante werkervaring op, maar ook relevante softskills. Je leert aan welke eigenschappen managers waarde hechten. Ook ontwikkel je een connectie met de bedrijfs- of arbeidscultuur.

2. Communiceer

Verstop je intenties niet en ben direct. Vraag om verduidelijking als je iets niet snapt. Leer lichaamstaal te lezen. Voorkom typfouten en het verkeerd spellen of uitspreken van namen.
 

3. Pas je aan

Volgens veel managers is aanpassingsvermogen de belangrijkste softskill. Ben bereid te schikken als dat nodig is, zowel in je werk als tegenover anderen.


4. Werk samen

Op je werk zit je niet alleen, dus gedraag je ook niet zo. Leer elkaar kennen en denk niet alleen aan jezelf. Ontwikkel je empathisch vermogen door jezelf in anderen te verplaatsen.

BEWUSTWORDING IS HET HALVE WERK

Je zal zien dat je veel van deze skills in het alledaagse leven kan ontwikkelen: op je werk, bij je sportvereniging of gewoon thuis. Maar een beetje bewustwording kan nooit kwaad.


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder