Tattoo: oké of taboe? Jouw rechten met een tatoeage

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

2 minuten lezen

In de jaren ’90 zaten tatoeages gigantisch in de lift qua populariteit en tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Naar schatting hebben zo'n anderhalf miljoen Nederlanders het lichaam verfraaid met een of meer tatoeages. En toch, ondanks de grote populariteit, rust er nog weleens een taboe op zichtbare tatoeages op de werkplek.

Afhankelijk van je beroep 

Het hebben van lichaamsverfraaiingen zoals piercings of tatoeages hoeft gelukkig niet altijd een probleem te zijn in je carrière. In sommige beroepen worden lichaamsversieringen meer geaccepteerd of zelfs gewaardeerd dan in andere. Creatieve beroepen zijn bij uitstek geschikt voor trotse tattoodragers. Er zijn zelfs mensen die beweren dat getatoeëerde kandidaten in het voordeel zijn ten opzichte van hun niet-getatoeëerde concurrenten als het gaat om creatieve beroepen.

Als je gaat solliciteren 

Heb je zelf tatoeages? Voordat je gaat solliciteren, probeer bij het bedrijf te kijken of er werknemers rondlopen met zichtbare tatoeages. Is die mogelijkheid er niet, dan kan je misschien beter op safe spelen en bij je sollicitatiegesprek je tatoeages bedekken. Een werkgever mag jou vaak niet weigeren omdat je tatoeages hebt, maar je wil toch niet het risico lopen dat een werkgever zich daar niet aan houdt en jij een mooie baan misloopt vanwege je lichaamsverfraaiingen.

Tijdens je dienstverband 

Je werkgever heeft het recht instructies op te stellen waaraan een werknemer zich dient te houden. Hieronder vallen bijvoorbeeld kledingvoorschriften en veiligheidsvoorschriften, maar soms ook tatoeages. Bij indiensttreding moeten deze regels aan jou bekendgemaakt worden. Vaak zal je hier ook je handtekening onder moeten zetten. Je moet je dan aan deze regels houden. Wat niet mag, is een werkgever die eenzijdig de regels verandert en daarna een werknemer ontslaat vanwege een tattoo.

Belangenafweging 

Dat een werkgever regels mag opstellen, wil nog niet zeggen dat alles zonder meer geoorloofd is. Wanneer de werkgever een regel opstelt, moet het bedrijf hier een zwaarwegend belang bij hebben. Veiligheid en hygiëne kunnen bijvoorbeeld gronden zijn om piercings te verbieden. De huisstijl van een bedrijf kan grond zijn om tatoeages te verbieden. Bijvoorbeeld bij stewardessen is het belangrijk hoe zij zich presenteren naar de buitenwereld. En niet altijd is de werkgever zelf tegen tatoeages, vaak is hij eerder bang hoe zijn klanten erop zullen reageren.

De rechter bepaalt 

De grondwet stelt dat iedereen recht heeft op vrijheid van meningsuiting en gerespecteerd dient te worden voor wie hij of zij is. Daar kan je tattoo’s ook onder scharen. Soms komt de instructiebevoegdheid van de werkgever tegenover het grondrecht van de werknemer te staan. Wie in zo’n kwestie gelijk heeft, daar is geen pasklaar antwoord op. In zo’n geval kan een rechter naar de zaak kijken en de belangen van werknemer en werkgever tegen elkaar afwegen. Soms valt er in een soortgelijke zaak een andere beslissing, omdat er een ander soort bedrijf in het spel is.

Tatoeage vaak geen probleem

Gelukkig komt het vaak niet zover dat er een rechter aan te pas moet komen. Mensen worden steeds ruimdenkender en tatoeages worden meer geaccepteerd. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de meeste werkgevers (73%) iemand met een zichtbare tatoeage gewoon zouden aannemen. En wie weet, misschien heeft jouw baas er zelf ook wel een…


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder