Vakantiegeld

In Nederland heeft iedereen die werkt of een uitkering ontvangt recht op vakantiegeld. Maar hoeveel krijg je eigenlijk? En wanneer zie je het terug op je rekening? We leggen het graag aan je uit.

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd, wordt vaak gezien als een extra bonus boven op je salaris. Iedereen in Nederland die werkt onder een vast of tijdelijk contract of een uitkering ontvangt heeft jaarlijks recht op vakantiegeld. Welk bedrag je ontvangt en wanneer je het krijgt overgemaakt hangt af van je salaris en je werkgever.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

In de wet is vastgelegd dat iedereen in Nederland recht heeft op 8% vakantiegeld boven op hun bruto jaarsalaris. Dus verdien jij bruto €2.000,- euro per maand? Dan bouw je iedere maand €160,- euro vakantiegeld op. Als het goed is zie je dit bedrag ook terug op je loonstrook. Je vakantiegeld wordt vaak 1 keer per jaar uitbetaald in het voorjaar.

Moet ik belasting betalen over mijn vakantiegeld?

Je vakantiegeld bedraagt 8% van je bruto jaarsalaris. Helaas moet je ook over dit bedrag belasting betalen. Hoeveel belasting je betaalt over je vakantiegeld, hangt af van je inkomen. Op Independer.nl kun je gemakkelijk berekenen hoeveel vakantiegeld jij netto ontvangt op je rekening.

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld uitbetaald?

De meeste werkgevers in Nederland betalen het volledige vakantiegeld 1 keer per jaar uit. Vaak wordt het vakantiegeld overgemaakt in het voorjaar. Je ontvang het tegelijkertijd met je salaris in de maand mei of juni. Zo heb je een extra zakcentje voor de zomervakantie.

Hoewel de meeste bedrijven het vakantiegeld een keer per jaar overmaken, zijn er ook uitzonderingen. Zo kan je werkgever er ook voor kiezen om het vakantiegeld maandelijks uit te betalen. Dit betekent dat jij iedere maand 8% meer brutosalaris ontvangt. Welke afspraken je ook hebt gemaakt over het uitbetalen van je vakantiegeld. Je kunt het altijd terugvinden in je arbeidscontract of cao.

Hoe weet ik of ik recht heb op vakantiegeld?

Iedereen in Nederland die werkt, heeft recht op vakantiegeld. Als je een vast contract hebt bouw je maandelijks vakantiegeld op, dit zie je ook terug op je loonstrook. Heb jij een bijbaan, tijdelijk contract of nulurencontract? Ook dan heb je recht op vakantiegeld. Hoe dat eruitziet lees je hier:

Is jouw vraag over vakantiegeld nog niet beantwoord? Vraag het eens na bij je werkgever. Alle regels rondom het vakantiegeld zijn vastgelegd in de CAO of in je arbeidsovereenkomst.