Fiets-feitjes: alles wat je nog niet wist

Roeli Borrenbergs

Roeli Borrenbergs

Geplaatst op

3 minuten lezen

Wanneer je dit leest heb je nog eens wat te vertellen op de volgende verjaardag. Dan is het een keer niet alleen die o zo perfecte neef van je die de monden van je tantes doet laten openvallen. Dus wacht niet langer en pak dat shine-moment met deze 5 fantastische fiets-feitjes.

Lang, lang geleden

Je kunt het je niet meer voorstellen, een wereld zonder de fiets. Logisch ook, want het is alweer een hele tijd geleden dat onze oosterburen met het idee kwamen. Al in 1817 werd het vervoersmiddel in Duitsland uitgevonden. In 2017 vierden we daarom haar 200ste verjaardag.

Het duurt te lang

Als je leraar bent van een middelbare school dan zul je het vast wel kennen: de fietsfiles. Alle leerlingen die om half negen aan komen ‘kakken’ om toch nog nét op tijd te zijn. Maar ook de werkende mensen kunnen er wat van. Want in de ochtend- en avondspits zijn er veel meer fietsen te bekennen in het verkeer dan auto’s. Niet voor niets dat Nederland een fietsland wordt genoemd.

Zeventien miljoen... fietsen?

Nope. Veel meer. Je zult het vast niet geloven, maar in Nederland hebben we meer fietsen dan mensen. In ons kleine kikkerlandje beschikken we over zo’n 23 miljoen fietsen. Say what?! 900.000 van deze fietsen staan alleen al in onze hoofdstad en 22.000 van het totaal zijn OV-fietsen. Hoeveel heb jij er in de schuur staan?

Fietsland

Fietsen, fietsen en nog een keer fietsen. Je bent het woord in dit verhaal misschien al beu, maar wij als oer-Hollanders kunnen toch niet van ons mooie fietske afblijven. Gemiddeld fietsen we zo’n 1.000 km per jaar, waar we dan bijna 99 uur over doen! Dat is precies 3 maal op en neer naar het uiterste noordelijk puntje van Nederland tot het zuidelijkst!

Liever lui dan moe

Stiekem zou je denken dat de fiets hét vervoersmiddel is om naar je werk te gaan in Nederland. Toch zijn we met zijn allen liever lui dan moe en pakte in 2019 maar liefst twee derde (67,6%) de auto om naar het werk te gaan. De fiets werd maar door een kwart (7%)  van de mensen gebruikt als vervoersmiddel. Dat kan dus een stuk beter.

De smaak te pakken met trappen

Happen, trappen en heel veel drinken. En dat terwijl je al die naar binnen gepropte calorieën gelijk weer verbrand. Klinkt als een toverdrankje, maar het is eigenlijk heel simpel: een fietsroute die je van de ene horecatent naar de andere brengt. Overtuigd? Download het overzicht nu GRATIS!

* indicates required

 

Bron: www.cbs.nl

 

 


Roeli Borrenbergs

Geschreven door

Roeli Borrenbergs

Eventmanager