Gastblog Maartje Michelbrink: Weet je eigenlijk wel wat je zoekt?

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

2,5 minuten lezen

Na lang wikken en wegen ben je eruit: je wil een nieuwe baan! Je gaat op zoek naar vacatures, in gesprek met een recruiter en uiteindelijk ook op gesprek bij een eventuele nieuwe werkgever. Zij willen natuurlijk van je weten wat je precies zoekt, maar heel eerlijk: je hebt geen idee. Ja, iets afwisselends.. En iets waar je voldoening van krijgt. Maar wat is dat dan precies?

Wanneer we een leuke nieuwe baan zoeken hebben we vaak nog niet echt een idee wat voor baan we nou precies leuk vinden. En dat maakt het een stuk moeilijker die leuke baan te vinden. Want afwisselend zijn alle banen. Bij de één betekent dat alleen dat je iedere dag iets anders doet, bij de ander iedere vijf minuten. Waar word jij blij van?

Om dat helder te krijgen is het slim om voordat je gaat kijken naar het aanbod van bedrijven, een beeld te maken van wat jij precies wil. Waar jij nou echt happy van wordt! Zodat je jouw wensen duidelijk kunt formuleren naar een recruiter en/of toekomstige werkgever.

Wat praktische tips om je hierbij te helpen:

Wat geeft je energie en wat niet?
Wanneer je op dit moment in een baan zit waarvan je weet dat het m niet is, kun je daar super nuttige info uithalen. Schrijf eens na iedere werkdag op wat je die dag energie heeft gegeven en wat je die dag energie heeft gekost. Waar werd je blij van? Was dat een gesprek met een collega, een bepaalde taak, een verantwoordelijkheid, de manier van samenwerken? Probeer het zo specifiek mogelijk te maken voor jezelf.

En wat kostte je energie?
Op welke momenten dacht je; ‘bleh, geen zin in’. Maak dat ook zo specifiek mogelijk voor jezelf. Houd dit een week bij en kijk dan eens naar je antwoorden. Waarschijnlijk kun je een patroon herkennen van dingen die jou wél en geen energie geven. Vet handig voor jouw zoektocht naar een nieuwe baan!

Waar ben je goed in?
Werk waarbij je je kwaliteiten in kunt zetten zorgt altijd voor een betere match. Jouw kwaliteiten gaan jou namelijk heel goed af én zijn leuk om te doen.

Om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn moet je gaan zoeken in de voor jou meest vanzelfsprekende eigenschappen. Juist achter de dingen die jij automatisch op een bepaalde manier doet, schuilen je grootste kwaliteiten. 

Vraag ook eens iemand uit je omgeving naar jouw kwaliteiten. Best spannend maar super waardevol, anderen zien jouw kwaliteiten namelijk sneller omdat ze in hun ogen veel bijzonderder zijn dan jij ze zelf vindt.

Maak een overzichtelijke top 3 voor jezelf, zodat je ze o.a. makkelijk kunt opnoemen tijdens een sollicitatie. 

Wat zoek je in een bedrijf?
Een bedrijf weet precies wat ze in een kandidaat zoeken maar heb je daar andersom ook wel eens over nagedacht?

Wat voor bedrijf past eigenlijk bij jou? Wat voor cultuur, wat voor sfeer vind jij belangrijk? Wat voor manier van werken? Heb jij behoefte aan duidelijkheid over wat je moet doen en hoe je dat doet, of vogel je dat liever zelf uit? Werk je graag binnen een bedrijf dat duurzaam is of staat een goede samenwerking bij jou hoog in het vaandel?

Je hoeft deze punten natuurlijk niet op te drammen tijdens je sollicitatie, maar als jij ze in je achterhoofd hebt, kun je ze wel makkelijk voor jezelf checken of bijvoorbeeld een vraag over stellen.

Even omdenken

Het is misschien even anders denken maar geloof me, het is het waard. Een duidelijkere visie vanuit jou zorgt voor een duidelijkere match tussen jou en het bedrijf. Of niet. En geloof me, daar kom je ook liever achter tijdens een sollicitatiegesprek dan na 4 maanden in dienst.

Mocht je het lastig vinden om een antwoord te geven op deze grootse levensvragen, neem dan even een kijkje op mijn website: www.maartjemichelbrink.nl


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager