Omscholen naar ander werk: hoe maak je de juiste keuze?

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

2 minuten lezen

Je bent toe aan een nieuwe baan, maar je wil niet in hetzelfde vakgebied blijven werken. Oplossing: laat je omscholen! Maar hoe pak je dat aan? Ga je bijvoorbeeld een opleiding volgen naast je baan, om inkomsten te behouden? Of.. hoe eigenlijk? Laudius is hier met verschillende tips om jouw omscholing naar ander werk tot een succes te maken! 


Twijfels? Praat erover! 

De keuze om je te laten omscholen is vaak een lastige beslissing. Twijfel niet te veel aan jezelf: met goede dosis motivatie en discipline kom je al heel ver. Wanneer je toch niet zeker bent of je wel de juiste keuze maakt, probeer er dan met iemand over te praten. Samen kunnen jullie eventuele onzekerheden uitwerken en aanpakken. Stippel bijvoorbeeld samen een leerplan uit hoe jij je opleiding het beste kan aanpakken. Of bedenk samen wat voor functies jij na jouw studie zou kunnen bekleden. Zo zet jij met meer zelfvertrouwen de volgende stap in jouw carrière. 


Studie naast werk: plan wanneer jij gaat studeren 

Studeren kost tijd. Plan daarom goed in wanneer jij tijd hebt om aan jouw opleiding te zitten. Werk jij fulltime? Bespreek met je werkgever wanneer jij tijd aan je studie kunt besteden. Misschien is het wel mogelijk om een dag minder te werken? Hierdoor kun je een hele dag besteden aan je studie en hoef je op andere werkdagen minder aan de bak. Is dit niet mogelijk? Bekijk dan goed voor jezelf welke uren je buiten werktijd het productiefst bent. Is dit in het weekend, of in de avond? Kies een vast moment waarop je gaat studeren. Een goede planning is erg belangrijk en kan helpen om meer vrije tijd over te houden. 


Zoek een flexibele opleiding 

Er zijn verschillende soorten opleidingen: degene waarbij je vastzit aan een bepaald tijdschema en studies waarbij je jouw eigen tijd kunt indelen. Wanneer je naast een opleiding ook werkt, is het slim om voor de tweede optie te kiezen. Zo kun je op rustige momenten hard aan de slag en op drukke momenten wat meer afstand doen van je studie. 


Breng je sociale omgeving op de hoogte 

Tijdens je opleiding ben je meer tijd kwijt aan studeren. Dit kan betekenen dat jij minder plek hebt in jouw schema om met familie of vrienden af te spreken. Niet erg, maar wel goed om hen hiervan op de hoogte te stellen. Zo creëren zij begrip voor jouw situatie. 


Hoe combineer ik dit met mijn gezin? 

Klinkt goed, studeren buiten werktijd. Maar hoe pak je dit aan als je een gezin hebt? Ook in deze situatie is het mogelijk om te studeren. Het belangrijkste hierbij is om goede afspraken te maken met je gezin. Stem jouw planning met hen af: wanneer heeft bijvoorbeeld jouw partner of een ander familielid tijd om op de kinderen te passen? Of plan een vaste studeersessie in wanneer jouw kinderen naar de sportclub zijn. Daarnaast is het slim om huishoudelijke taken te verdelen, zodat jij hierin ontlast wordt. 

Wil je meer tips over omscholing en carrièreswitches of ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan eens het opleidingsaanbod van Laudius!


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager