Lieke van Loon: 'Thuiswerken versus kantoor'

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

1:30 minuten lezen
Lieke van Loon - Zweetgeur

In tijden van opsluiting, ook wel lockdown genoemd, ben ik voortdurend op zoek naar manieren om informatie te verzamelen, in contact te blijven en bovenal op zoek naar bevestiging en erkenning. Doen we het goed? Hoe gaat het met iedereen? Is die ene collega niet aan het vereenzamen? Ik merk iets aan hem, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Ik spreek hem ook alleen maar via een schermpje terwijl hij maar één kilometer bij me vandaan woont. Sterker nog: als we hard roepen kunnen we met elkaar praten zonder microfoon. Onze gedachten draaien overuren.

In het begin denk je: ‘schouders eronder. We doen het met z’n allen! Over een paar maandjes is alles weer bij het oude. Drinken we weer borrels in de tuin en lachen we erom dat de hele wereld op z’n kop stond om een virusje dat weer net zo snel verdween als dat het kwam. Maar niets is minder waar. De vraag is: hoe lang kunnen we dit nog volhouden. Zonder sociaal contact, zonder ontspanning en zonder de momenten die spontaan ontstaan, wat vaak de leukste zijn. Alles wat vanzelfsprekend was is nu ingewikkeld en doordacht. We missen het oude.


“ ZELFS DE ZWEETGEUR VAN JE COLLEGA MIS JE.”

 

Voorheen volgden we alleen pijlen wanneer we een speurtocht uitzetten, wasten we onze handen als we door het wc-papier heen gepakt hadden en hadden we geen rooster meer gezien sinds we onze schooltijd achter ons hebben gelaten. Nu is dit alles, alledaagse business. Het gesprek van de dag en klagen we steen en been want de koek is op! Het was leuk dat thuiswerken. Fijn om te zien dat het allemaal functioneert in noodsituaties, fijn dat we ongestoord bij hebben kunnen werken. We zijn opgeladen om vervolgens weer helemaal stuk te kunnen gaan op kantoor! Lachen, gieren, brullen, huilen, schelden en frustraties delen met elkaar. Zoals alleen échte mensen dit kunnen.

En ja, we blijven de techniek zeker gebruiken in de toekomst. Maar alleen als het efficiënt is en het niet ten koste gaat van de sfeer en de menselijke factor. Mensen houden van mensen in hun puurste vorm. Tenminste, ik wel! Mijn inspiratie heb ik gehaald uit de podcast 'Goed Werk- Zo vermijd je de valkuilen van thuiswerken' van Radio1. Dit gaf me waar ik naar zocht. Bevestiging.


Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Marketing Manager