Terug naar het oude normaal of toch maar hybride werken?

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

4 minuten lezen
Voor- en nadelen van Hybride werken

Hoewel Corona op haar eigen manier nog altijd de wereld in zijn greep houdt, lijken we allemaal stilletjes aan terug te gaan naar het oude normaal. De handen worden regelmatig weer geschud en de filedruk is weer bijna gelijk aan voor de Coronacrisis. De voordelen van het thuiswerken lijken daarmee weer overboord te zijn gegooid ten gunste van het sociale contact op de werkvloer. Maar is het geen tijd om hybride werken toch serieus te gaan overwegen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat hebben we het met z’n allen toch gemist; die heerlijke koffieapparaat-gesprekken over het lustige leven van onze vrijgezelle collega’s. Maar ook de gesprekken over alle boevenstreken van onze kinderen heeft menigeen het afgelopen anderhalf jaar flink gemist.

Bovenstaande belevenissen geven het grootste manco van het thuiswerken aan. Teams en Zoom waren weliswaar een prima alternatief voor overleg, maar boden weinig soelaas in de dagelijkse ‘chit-chat’ over onze privé belevenissen..

Efficiënt samenwerken anno 2021

Niet elke baan leent zich ervoor om thuis te kunnen werken. Zo kun je uiteraard geen lasafdeling in je schuur opbouwen en kunnen we vanuit ons huis ook geen ziekenhuis maken. Maar voor veel kantoorbanen is anno 2021 genoeg mogelijk tot samenwerking. Een groot voordeel daarbij is dat het online vergaderen en samenwerken met collega’s zorgt voor een flinke efficiëntieslag.

Uit onderzoek van onder meer de ‘We werken Thuis’ en TU Eindhoven blijkt 55% van de ondervraagden thuis productiever te zijn dan op kantoor. Ook geeft 70% aan dat het concentratievermogen in de thuiswerksituatie beter is dan op kantoor.

Productiviteit bij thuiswerken

 

Hybride werken zorgt voor meer werkgeluk.

De reden dat we met z’n allen weer terug in de file zijn gaan staan is dat het éénzijdig thuiswerken heeft geleid tot een afname in werkgeluk. Nieuwe onderzoeken wijzen echter aan dat het hybride werken, waarbij iemand één of twee dagen thuiswerkt juist zorgt voor meer geluk. Daarmee lijkt het hybride werken een mooie status quo tussen het thuiswerken en het kantoorwerken.

Bijkomend voordeel is dat medewerkers zich over het algemeen meer verantwoordelijk, bevlogen en beter in hun vel voelen. Kortom; Meer werkgeluk bij het deels thuiswerken en deels op kantoor.}

 

Iedereen wil een steentje bijdragen aan zijn/haar ecologische footprint.

De benzineprijzen rijzen uit de pan sinds dat we weer allemaal naar kantoor gaan. De adviesprijs ligt nu boven de €2,00 en deze kosten gaan grotendeels linea recta naar de oliereuzen. Welke op hun beurt nog nauwelijks investeren in duurzaamheid en een groene toekomst.

Voor werknemers wordt daarmee hybride werken de makkelijkste stap om te besparen in hun portemonnee en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.

 

Geen nadelen aan hybride werken? Zeker wel!

Kent het hybride werken dan geen nadelen ten opzichte van kantoorwerk? Zeker wel. Op thuiswerkdagen kan je privé-werkbalans redelijk verstoord zijn. Kinderen en postbodes kunnen als storende factor werken en het einde van je werkdag loopt direct over in je privéleven, waardoor je moeilijker je stressvolle dag kunt verwerken om weer  helemaal ‘zen’ bij je echtgenoot te zijn.

 

Het is aan jou

Of hybride werken voor jou werkt is geheel afhankelijk van jouw werk en je persoonlijkheid. Kan jij privé en werk makkelijk scheiden en laat jouw werk het toe om thuis te kunnen werken? Dan is het zeker de moeite waard om dit te bespreken met je baas. Laat je werk dit niet toe en heb jij juist moeite om jezelf te focussen, dan moet je het toch doen met de oploskoffie van kantoor.

 

 

 


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Functioneel Beheerder