Waar geef jij je vakantiegeld aan uit?

Lieke Sengers

Lieke Sengers

Geplaatst op

2 minuten lezen
vakantiegeld

Vakantiegeld of vakantietoeslag wordt vaak gezien als extra bonus voor de zomervakantie. Zie jij dat ook zo of geef jij je extraatje liever ergens anders aan uit? Uit onderzoek is gebleken dat slechts 26% van de Nederlanders hun vakantiegeld uitgeven aan vakantie. Heb jij al een bestemming voor je vakantiegeld dit jaar? Of laat je je liever inspireren door de ideeën in deze blog? Lees hier waar Nederland hun vakantiegeld aan uitgeeft.  

Vakantiegeld alleen voor vakantie?  

Het mag dan wel vakantiegeld heten, maar dat betekent niet dat je het alleen aan vakantie uit hoeft te geven. Je vakantiegeld bedraagt 8% van je bruto jaarsalaris. Best een lekker zakcentje, waar je heel veel mee kunt doen. Hieronder hebben we alvast een paar ideeën op een rijtje gezet: 

Iets voor in of om het huis: 

Iedereen kent het gezegde oost, west, thuis best. In Nederland hebben we ons huis graag goed op orde. Daarom wordt het vakantiegeld ook vaak besteed aan iets voor in of om het. Denk hierbij aan een nieuwe inrichting en onderhoud, maar bijvoorbeeld ook aan het verduurzamen van je woning.  


Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Erik, uit Helmond.

Toen het zonnetje weer begon te schijnen in maart zag hij dat zijn tuinset helemaal groen was uitgeslagen van de vele regen de afgelopen maanden. Balen zeg! Maar gelukkig krijg hij in mei zijn vakantiegeld weer uitbetaald. Tot die tijd gaat hij alvast op zoek naar zijn nieuwe tuinset, zodat hij hem meteen aan kan schaffen als zijn vakantiegeld binnen is!

 

Nieuwe auto of fiets: 

et mag dan wel bijna vakantie zijn, maar uiteindelijk moeten we toch ook weer allemaal naar het werk. Een fijn vervoermiddel hierbij is geen verboden luxe. Daarbij kun je misschien zelf geld besparen. Vervang die vieze dieselbak bijvoorbeeld eens met een mooie elektrische fiets. Dan rijdt niet alleen duurzamer en gezonder, maar ook een stuk goedkoper naar je werk! 

Schulden aflossen: 

We leven in dure tijden. Daarom zijn er heel veel mensen in Nederland die hun vakantiegeld hard nodig hebben om hun schulden af te lossen. Ook als je een studieschuld of hypotheek hebt, kun je ervoor kiezen om deze schuld extra snel af te lossen met je vakantiegeld.  

Sparen: 

Heb jij je vakantie al bij elkaar verdiend met je maandelijkse salaris? Dan kun je jouw vakantiegeld natuurlijk zo doorsluizen naar je spaarrekening. Soms heb je al een duidelijk spaardoel voor ogen, maar het is ook altijd handig om een buffer te hebben, bijvoorbeeld voor als je auto kapotgaat.  


Onze eigen collega Lieke heeft bijvoorbeeld al een mooi spaardoel: een nieuwe camera.
Als Campagne Specialist gaat Lieke vaak op pad met de camera voor het werk, en dit smaakt naar meer! Met een puppy op komst is er ook in haar privéleven genoeg moois om op beeld vast te leggen. Maar dan natuurlijk wel met een goede camera. Liekes vakantiegeld gaat dus recht naar de spaarrekening!


Beleggen: 

Waarom sparen als je jouw vakantiegeld ook kunt beleggen. Want zeg nu eerlijk, van de huidige spaarrente kun je niet leven. Als je jouw vakantiegeld gaat beleggen, kun je het misschien zelfs laten groeien. En wie weet, over een aantal jaar kan je hierdoor misschien wel vervroegd met pensioen of minder gaan werken.  

Een tip: Lees je goed in voordat je start met beleggen, je kunt het geld namelijk ook verliezen.  

Vakantie of leuke uitstapjes: 

Natuurlijk blijft je vakantie of een leuk uitstapje ook altijd een goede besteding voor je vakantiegeld. Dus wanneer jij je vakantiegeld gewoon aan vakantie uitgeeft, zorg dan dat je ervan geniet! Dat heb je wel verdient na dat harde werk.   

Hoeveel vakantiegeld krijg je? 

Mogelijkheden genoeg dus! Maar voordat je beslist waar je geld naartoe gaat, is het wel goed om hoeveel vakantiegeld je ontvangt en wanneer je het op je rekening kunt verwachten. In onze kennisbank vind je alles wat je moet weten over vakantiegeld!  


Lieke Sengers

Geschreven door

Lieke Sengers

Campagne Specialist