Carrièreswitch: Zo ga je te werk

Het is tijd voor wat nieuws en deze keer wordt dat een hele switch. Je wil namelijk veranderen van beroep. Een pittige uitdaging, want zo gemakkelijk is dat allemaal nog niet. Heb je alle facetten al in huis om te starten met je nieuwe droombaan of moet je jezelf nog laten bijscholen? En wanneer weet je nu zeker of je deze keer wél voor het juiste beroep kiest? Gelukkig zijn wij er om je te helpen! Met deze 5 tips kun jij een goede keuze maken voor jouw carrièreswitch.

1. Zorg dat je zeker bent van je zaak

Of je nu een droom hebt die je al heel lang werkelijkheid wil maken of dat je nog niet precies weet wat je wil gaan doen. Een ding is zeker: je bent niet meer happy met je huidige baan. Vraag jezelf eens af of je écht een carrièreswitch wil maken. Misschien ligt het niet per se aan het werk zelf, maar ben je ongelukkig op je werk vanwege een andere reden. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

2. Ga in gesprek met een loopbaancoach

De bovenstaande vragen beantwoorden is af en toe makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan het niet verkeerd zijn om wat hulp te zoeken. Een loopbaancoach kan je helpen met je zoektocht naar jouw nieuwe droombaan. Daarbij hebben ze ook een groot netwerk en kunnen zij je wellicht introduceren bij een nieuwe werkgever.

3. Bedenk welke ervaring en kennis je al op zak hebt

Je hebt op dit moment al een hoop opties overwogen en weet precies hoe jouw droombaan eruitziet. Nu is het tijd voor fase twee. Ga voor jezelf na of je alle skills al in huis hebt óf dat het nodig is om je bij te scholen. Om daarachter te komen hebben we een aantal punten op een rijtje gezet.

4. Maak een plan

Nu is het tijd voor actie! Je weet wat je wilt gaan doen én weet ook hoe je daar kunt komen. Maak daarom een plan voor jezelf hoe je stap voor stap bij jouw einddoel komt. Misschien kun je al gelijk aan de slag met solliciteren of moet je nog een cursus of opleiding volgen.

Extra kennis op doen

Tot de conclusie gekomen dat je jezelf nog moet bijscholen? Kijk dan goed naar de mogelijkheden, want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Alle kennis en vaardigheden al in huis?

Dan kun je gelijk op zoek naar de juiste vacature! Hulp nodig zodat je weet waar je kunt beginnen? Maak dan gebruik van onze checklist voor een nieuwe uitdaging. Met die tips en vragen weet jij precies wat jouw eisen en wensen zijn voor een nieuwe baan!

Bekijk hier de checklist

5. Ben geduldig

Misschien wel de meest waardevolle tip die we je kunnen geven: heb geduld. Het is echt belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen maakt. Het zou balen zijn als je halverwege een cursus tot de ontdekking komt dat dit het toch niet helemaal is.