Kak, ik zit verkeerd – over niet op je plek zitten op het werk

Tayfun Zantvoort

Tayfun Zantvoort

Geplaatst op

Tegen heug en meug jezelf uit bed slingeren. Die wekker die maar eindeloos blijft jengelen. Pff, gáán we weer. Je hebt nu al buikpijn van je collega’s die maar blijven lachen – en jij die de grap niet begrijpt. Hé, jij! Zit jij wel op de goede plek? Voel je je thuis? Kan je jouw ambities najagen? En: is er genoeg uitdaging? 

Daar ga je weer. Auto in. Gezicht op onweer. Tijd om jezelf wéér richting het werk te slepen. Je moet slikken om niet ter plekke in huilen uit te barsten. In gedachten zit je al op kantoor. Een plek waar jouw werkzaamheden zo uitzichtloos zijn als de gevangenismuren van Willem Holleeder. Zúcht.

Met buikpijn naar het werk

Je doet het maar omdat het móet. Dat werk. Omdat de baas het van je verlangt. Omdat je collega’s het van je vragen. Omdat het je rekeningen betaalt. Maar je doet het niet omdat je er blij van wordt, of omdat je er energie van krijgt. Energie zit voor jou alleen nog maar in die laptop, die eindeloos aan de oplader hangt. Kun jij eigenlijk ook wel gebruiken, zo’n oplader. 

Diep van binnen wéét je dat er iets mist. Je voelt je zó niet jezelf. Maar je kunt de vinger er niet op leggen. Het is best een prima plek, met een mooi bedrijf en gedreven collega’s. En eigenlijk heb je ook niet zo belachelijk veel stress. Maar waarom voel je je dan zo uitgeput? 

Zit jij wel op de goede plek?

Ondanks je enorme tegenzin (en de drang om hier héél ver van weg te gaan), zet je je beste beentje voor. Draag je ideeën aan. Wil je de kwaliteit verbeteren. Maar zodra je je mond opentrekt, trekt een collega hem weer dicht. Je wordt niet gehoord. Nog eens proberen dan. Maar pff, je hebt al zo weinig energie. Jouw idee wordt weggewuifd voordat je de kans hebt om adem te halen. De boodschap: je moet niet zo streberig doen. 

Oké, stel jezelf nu nog eens de vraag: zit jij wel op de goede plek? Dacht het niet. Je mist uitdaging. Prikkels. Méér prikkels. Waar is de ontwikkeling? En hoe ben je in zo’n uitzichtloze bende terecht geraakt? 

Goede vraag. Eerst nog even deze vraag aan jezelf: ben jij een boom? Sta jij met wortels vast in de grond? Nee? Nou, bewégen dan! Hier nog meer harde realiteit op je beeldscherm: wat doe je nog daar? Als de plek je niet bevalt, heb jij de luxe om je te verplaatsen. Zo ook met je werkplek. Het is tijd om het aan jezelf toe te geven: dit is gewoon geen match. 

De verlossing is hier

Het idee om op te stappen geeft je lucht. Je gaat weer iets rechter lopen, en hé: die buikpijn verdwijnt. Maar dan spatten doemscenario’s je netvlies op. Wat als je geen nieuwe baan kunt vinden? Wat als je niet genoeg geld hebt om rond te komen? Wat als..? Stop. Stop met jezelf gek maken. 

Wat jij nodig hebt? Een plek waar je jouw ambities kunt najagen. Waar jij uitgedaagd wordt en waar je jezelf kunt zijn. En weet je wat het goede nieuws is? Je hoeft niet alleen op zoek te gaan naar deze nieuwe plek. 

Mocht je hulp nodig hebben, dan zijn wij daar voor jou. Onze recruiters helpen jou te ontdekken wat jij belangrijk vindt in het werk, waar jouw ambities liggen en met welk bedrijf je een mooie match bent. Zodat jij elke dag weer vrolijk naar een mooie baan op fietsafstand gaat.

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op, of kom gezellig bij ons langs. Dat kan ook op dinsdagavond, na de baas z’n tijd. Wel even bellen voor een afspraak.


Tayfun Zantvoort

Geschreven door

Tayfun Zantvoort

Creative Marketing Manager